fbpx

Из царството на дивите гъби

Блог

ГЪБИТЕ – УНИКАЛНОТО ТВОРЕНИЕ НА ПРИРОДАТА

Царството на гъбите или така нареченото „скрито царство“ – един мистериозен свят, обхващащ огромно и изумително разнообразие от гъби, вариращи широко по цвят, големина и форма. Описват ги като магия на природата. Малко се знае обаче за истинското биоразнообразие на царството на гъбите, което се предполага, че включва до 3,8 милиона вида.

Гъбите са здравословна храна и са особено подходящи за вегани, вегетарианци и хора, изключили месото от диетата си именно заради хранителните си качества. Редица видове гъби са си спечелили славата на превъзходни продукти сред ценителите на добрата кухня, особено трюфела, манатарката, пачият крак и тръбенката.

Гъбите – Суперхраната ли са?

Съдържат голямо количество вода: около 84-92%. Те са значим източник на хранителни вещества, белтъчини, витамини, минерали като мед и калий и аминокиселини, които лесно се усвояват от човешкия организъм. Съдържанието на мазнини, въглехидрати и сол е много ниско.

Същевременно хранителната им стойност е голяма и това ги прави изключително ценна диетична храна. Те са по-хранителни от всички житни растения. Установено е още, че някои сортове гъби има почти еднаква енергийна стойност с тази на месото. В гъбите се съдържат завидни количества витамини от група В, които са важни за разпада на въглехидратите в глюкоза. Тялото изгаря глюкозата при движение и за извършването на някои процеси в организма, произвеждайки енергия. Гъбите ускоряват тези процеси като по този начин предпазват от трупане на мазнини.

Повечето гъби съдържат големи количества селен, който е важен за щитовидната жлеза. Той намалява риска от рак на пикочните пътища, сочат данни от изследване, публикувано в Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Те са прекрасен източник на желязо, което ги прави полезни за склонните към анемия и страдащите от дефицит на желязо.
В състава си, гъбите съдържат почти всички витамини от групата В – тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), холин (В4), пантотенова киселина (В5) и фолиева киселина (В9). В-витамините са важни за нервната система, а гъбите са сред най-пълноценните им източници. Ниацинът е сред малкото природни продукти с доказан механизъм на действие за намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия. Холинът от своя страна подпомага паметта и когнитивните функции. Те са единственият естествен, необогатен изкуствено хранителен източник на витамин D, който не е от животински произход.

Консумират се основно заради хранителната им стойност. Справедлив заместител са на месото, което се потвърждава от направени хранителни анализи. При направен опит да се покаже, че гъбите могат да бъдат толкова засищащи, колкото месото, резултатът бил следния:

Хората, които консумирали сандвич за закуска, който включва гъби вместо месо, съобщават, че са значително по-малко гладни, чувстват се по-сити и смятат, че ще ядат по-малко на обяд, отколкото тези, чиито сандвичи за закуска включват говеждо месо.

Гъбите са много здравословни. Те са с ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на фибри, те също са с високо съдържание на протеини. Съдържат много ценни хранителни вещества като минерали и витамини“, обяснява Джъд Уилсън, биолог в „Американското дружество за микробиология“, очертавайки ползите им за здравето.

Както нашата кожа, така и гъбата произвежда витамин D чрез употреба на светлина, почти идентична на нашия собствен процес. Тъй като се произвежда естествено от гъбата, това е веган форма на витамин D, а знаем, че има хроничен дефицит на витамин D в световен мащаб.“, обяснява пък Питър Коркоран, изпълнителен директор на „Американското дружество за микробиология.

Царицата на гъбите – Манатарката

Това е една от най-търсените и събирани гъби в света поради отличните си вкусови качества и висока хранителна стойност. Тя е лесна за разпознаване, вкусна за консумация и лесна за съхранение. Интересно е, че принадлежи към същия вид като трюфела, но външният им вид е съвсем различен.

Това е гъба богата на “бързи” въглехидрати, мазнини, минерали, витамини и фибри. Манатарката е богата на хранителни вещества, като 100 грама от тези гъби доставят 2 грама фибри и 3 грама протеин. Същият размер на сервиране има само 25 калории и е без мазнини. С консумация на манатарката тялото се снабдява с витамини от В-групата, витамин С, витамин Е и витамин D, освен това са с високо съдържание на калий, калций и желязо. Също съдържа най-голям брой аминокиселини, така че е много подходяща за вегетарианските диети като заместител на месо.

В тези гъби също има определени антиоксиданти, като бета-каротин и ликопен, които могат да се противопоставят на оксидативния стрес и хроничните възпаления в организма.

Манатарката се използва като средство при туберкулоза, при загуба на сила, за да се подобри обмяната на веществата. Помагат за поддържането на здравословно тегло и предотвратяват рязкото покачване на кръвната захар, насърчават здравето на мозъка и сърцето. Системната консумация на манатарки предпазва от развитието на някои стомашно-чревни заболявания и помага за предотвратяване и лечение на рак.

Инфографика - Полезните свойства на Манатарката

Известни с използването им в кулинарните приложения, тези гъби са популярни съставки в супи, сосове за тестени изделия, ризото и други разнообразни ястия. Манатарките често са в изсушена форма, която може да омекотите в купа с вода за 10-15 минути, преди да ги добавите към ястието. Когато използвате манатарки, не забравяйте да ги приготвите напълно, тъй като протеинът, който се намира в тях, може да доведе до раздразнителен стомах, ако не се разгради напълно преди консумация.

Красавицата Пачи крак

Красивата златиста гъба „пачи крак“ е ценена от любителите на храната, заради мекия си пиперлив вкус. Тези гъби са едно от кулинарните изкушения на природата – растат в горите и тревата, в близост до билки. Въпреки че пачият крак се предлага в бели, жълти и оранжеви сортове, златният цвят е любим. Тези гъби са скъпи, защото се нуждаят от специфични условия за отглеждане.

Пачият крак е съставена от 90% вода, 7% въглехидрати, 2% протеини и по-малко от 1% мазнини. Суровата гъба съдържа изобилие от калий. В 100 грама пачи крак се съдържат 24 % от препоръчителните дневни стойности калий.

Съдържание на 100 гр. Пачи Крак

Полезни свойства:

  • Съдейства за намаляване на теглото;
  • Притежават антихелминтни свойства (пълно елиминиране на паразити);
  • Стимулират имунитета;
  • Притежават противовъзпалителни свойства;
  • Стимулират растежа на косата и състоянието на кожата;
  • Премахват радионуклидите от тялото;
  • Подобряват зрението;
  • Попълват запасите от витамини и минерали в организма;

Гъбите „пачи крак“ имат антитуморен ефект, подобряват работата на имунната система, в помощ са при възпалителни процеси в организма. В съставът им се открива висока концентрация на витамин В, траметонолинова киселина, полизахариди, хитинманоза, ергостерол. Вкусният пачи крак съдържа в пъти повече витамин А, в сравнение с морковите.

Пачият крак е издръжлива гъба, подходяща за сушене или консервиране. В сурово състояние издържа до 10 дни в хладилник. Суши се на открито, без допълнителни обработки. Преди да се използва, сушената гъба се потапя за около час в студена вода, за да възвърне вида и цвета си.

Пачият крак е високо ценена гъба за приготвяне на различни ястия. Приготвя се чрез варене, пържене или печене, а поради твърдостта ѝ времето за кулинарна обработка е по-дълго. Трябва да бъдат напълно приготвени, тъй като могат да влошат здравословното състояние, когато се ядат сурови.

Пакет - Деликатес от нахут и три вида диворастящи гъби

СУПЕР ПРОМО -20%

Wild Woods Пакет – три деликатеса от нахут с диви гъби

Странната Тръбенка

Тръбенката сe среща рядко. Този вид гъби са с високо съдържание на витамин В12, който спомага за поддържането на нормални функции на мозъка и нервната система и съдържат някои антиоксиданти. Тръбенката съдържа полизахарида Лентинан, който е в помощ за лечение при сериозни заболявания като рака. Тръбенките са също добър източник на рибофлавин, ниацин, минерали (особено калий), а също са и добър източник на витамини – по-специално витамини от група В. Не съдържат мазнини или холестерол.

Месото на гъбата е тънко, крехко, сиво до черно на цвят, с приятен аромат. Пачият крак се предпочита заради нежната си текстура и опушен вкус и се използват като акцент или гарнитура в леко ароматизирани ястия. Техният деликатен аромат лесно може да бъде надвишен от други аромати, затова се препоръчва гъбите да се използват сами и да се поставят в по-малко количества в рецепти с тестени изделия и супи.

Също така могат да бъдат изсушени и съхранявани за продължителна употреба или леко овкусени и пържени. Протеинът, съдържащ се в тръбенката, превъзхожда много други растителни протеини, поради съдържанието му на незаменими аминокиселини.

Когато се изсушат, тръбенките могат да се смелят на прах и да се използват като подправка за добавяне на аромат на зеленчуци, меса, оризови ястия, сосове, супи или бяло вино. Съчетават се добре с чесън, карамелизиран лук и зелен лук, мащерка, градински чай, целина, праз, грах, моркови, бяло вино, полента, кускус и черна леща. Вкусът и и текстурата им се запазват за няколко дни, когато се съхраняват пресни в хартиена торбичка или между влажни хартиени кърпи в хладилника.

Приложение

Гъбите могат да бъдат приготвени по различни начини: да се добавят към паста, ризото, сосове, супи и пълнежи. Малко известен факти за гъбите е, че с тях може да се направи дори десерт. Това се дължи на почти непознатата им съставка „трехалоза“. Този вид захарид има по-малка сладост, но достатъчна, за да придава сладък вкус на храната. Гъбите могат да бъдат чудесна гарнитура към всяко ястие. Според научно изследване от Испания обаче, след термична обработка на високи градуси, може да се унищожат полезните им хранителни качества.

Изследването от 2017 г., направено в Испания и поместено на страниците на International Journal of Food Sciences and Nutrition съобщава, че гъбите са най-здравословни и полезни, когато са леко запечени на грил или се приготвят бавен огън. Пърженето и варенето силно понижават количеството на полезни вещества в тях.

Освен, че са полезни, ако не ви се готви в нашата серия продукти Wild Woods, сме комбинирали дивите гъби с нахут във вкусни и питателни рецепти. Във всяко бурканче има 40 грама диви гъби в сурово състояние, които се берат на ръка и се сушат бавно на слънце.

Събирането на диви гъби изисква много богат опит и винаги трябва да се прави от хора с опит и познания. Гъбите в нашите продукти преминават през стриктен контрол на качеството, а продуктите ни имат международен сертификат ISO 22000. Подбрали сме чудесни диви гъби, които отдавна са си завоювали титлата на деликатеси и сме ги съчетали по вкусен и здравословен начин в нашите продукти.

Прочетете още:
Какво са протеините?
СУПЕР ПРОМО!
Wild Woods Пакет – три деликатеса от нахут с диви гъби

14.40 лв. вместо 18.00 лв.

Гурме Мусове от тофу

Деликатес от диворастящи гъби

Меню