Мартенска лудост

Блог

Ново начало….отново

Пролетта и още нещо

Пролетта е един от най-чаканите сезони….и има защо! Точно когато се чудим дали зимата няма да продължи вечно, снегът започва да се топи. Пролетта, цветна и зелена е на път! В Северното полукълбо отбелязваме първия ден на пролетта с пролетното равноденствие. Тази година той пада на 20 март. Културите по света имат различни традиции за посрещане на новия сезон – от фестивали до паради. Ето няколко от най-впечатляващите:

Баба Марта

На 1 март в България си разменяме мартеници – червено-бели, преплетени конци, които носят здраве. Белият цвят символизира чистотата, невинността, новото начало, а червеният пък олицетворява живота, зачатието, енергията на слънцето и плодородието. Въпреки това в различните краища на България мартениците могат да са направени и от други цветове – в Родопите те са многоцветни, а в Софийско и Мелнишко може и да са сини и червени.

При изработването на мартеницата конците трябва задължително да се засукат на ляво и понякога може да се добавят различни символи, като черупка от охлюв за здраве и сила, мъниста против уроки или пък скилидка чесън за предпазване от зли демони. С този празник ние поставяме символичното начало на новото, пролетта и прераждането на природата. Легендите и преданията, свързани с Баба Марта са хиляди.

Според една от тях козарка извела стадото си в планината рано сутринта въпреки предупрежденията на мъжа си за лошото време. Казала, че Баба Марта ще я дари с хубаво време, защото и тя е жена като нея. Думите на младата жена разсърдили старицата, не минало много време и черни облаци надвиснали над планината. Козарката така и не се завърнала в дома си – тя и стадото ѝ замръзнали и се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.

Друга легенда разказва, че тя е сестра на Малък и Голям Сечко (месеците Януари и Февруари) и е люта и сърдита, защото двамата ѝ братя или правят някоя голяма пакост, или винаги изпиват виното и не я оставят да го опита.

Индия – Холи

В чест на триумфа на доброто над лошото, цветната традиция на Холи се провежда в края на февруари или началото на март. Фестивалът възниква като индуистка традиция, но сега е културно преживяване, което се е разпространило и в други части на света.

За да въведат плодотворния пролетен сезон, хората празнуват и палят огньове вечерта преди Холи. На следващия ден тълпи от хора се събират по улиците за гигантска цветна битка, хвърляйки един върху друг боядисан прах. Безгрижното веселие дава шанс да се свържете с други човешки същества и да освободите всички минали трудности.

Япония – Ханами

Японските черешови цветове са международно известен пролетен спектакъл, който се провежда от края на март до началото на май в цялата страна. Хората посрещат пролетта, като организират партита под цъфналите дърветата- традиция, която се случва от векове.

Куернавака, Еквадор

Градът е получил прякора „Градът на вечната пролет” от Александър фон Хумболт през 19-ти век, след като е прекарал само няколко дни в Куернавака.

Намира се на около 85 километра от Мексико Сити. Това е любимата дестинация за уикенда на жителите на мексиканската столица поради целогодишния си умерен климат, както и заради растителността си и много водни паркове.

Испанският завоевател Ернан Кортес смята Куернавака за райско място, пълно с цветя, и възлага да построи в този град дворец, оцелял до наши дни.
Очарователният Исторически център на „Куерна”, както градът е наречен нежно, носи очарованието на провинция, със своите колониални сгради, фонтани, паркове и дерета.

Март – месец на храненето

„Нека вашата храна бъде вашето лекарство“, е казал Хипократ много отдавна, но думите му все още звучат актуално. Националният месец на храненето, отбелязан през март, подчертава значението на балансираната диета и упражненията.

Академията по хранене и диетика популяризира трансформационните сили на избора на здравословна храна. Академията насърчава използването на регистриран диетолог, за да се разработи план за здравословно хранене.

КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИМ В НАЦИОНАЛНИЯ ХРАНИТЕЛЕН МЕСЕЦ

Храната е важна не само за развитието, растежа и поддържането функциите на организма, но също така се отразява и на качеството на живот. Както бедното, така и свръхконсумацията и небалансираното хранене оказват неблагоприятен ефект върху здравето и работоспособността на хората.

Нездравословното хранене е фактор за сърдечно-съдовите заболявания и редица ракови заболявания. Свръхконсумацията на висококалорийни храни, както и ниската физическа активност допринасят за затлъстяването на населението – рисков фактор за диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и др.

Проучванията на храненето на населението в България през последните 15 години разкриват отрицателни характеристики и тенденции, които могат да бъдат свързани със здравето на населението:

 • Висока консумацията общо на мазнини, както на тези от животински произход, така и на растителни мазнини;
 • Висока консумация на тлъсти меса и колбаси;
 • Ниска консумация на риба;
 • Консумация предимно на високомаслени млека, значително намаляване приема на кисело мляко – традиционна здравословна храна за населението в България;
 • Нисък прием на сурови плодове и зеленчуци през зимата и пролетта;
 • Ниска консумация на пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти;
 • Тенденция за увеличаване консумацията на захар, захарни и сладкарски изделия, безалкохолни напитки, съдържащи захар;
 • Висока употреба на готварска сол (2-3 пъти над препоръчителните стойности);
 • Висока консумация на алкохол при някои групи от населението;
 • Нисък прием на редица витамини (фолат, витамин В1 и В2, витамин С) и минерални вещества (желязо, цинк, калций, магнезий).

Препоръки за здравословен живот

Яжте плодове и зеленчуци, за предпочитане сурови

Зеленчуците и плодовете са много важен елемент на здравословното хранене. Доставят витамини и минерални вещества и основни хранителни източници на витамин С. Имат ниска енергийна стойност, тъй като са с високо водно съдържание, почти не съдържат мазнини и белтъци. Плодовете и зеленчуците са източници на лесно усвоими захари, на органични киселини, както и на голям брой биологично активни вещества – каротеноиди, флавоноиди, фитостероли и др.

В тази група се включват пресните зеленчуци и плодове и прясно изцедените от тях сокове, технологично преработените видове – замразени, сушени и консервирани (стерилизирани зеленчуци, туршии, натурални плодови сокове, нектари, компоти, мармалади, сладка, конфитюри и др.). Защитното действие на високата консумация на зеленчуци и плодове се свързва с ефекта на съдържащите се в тях разнообразни хранителни и биоактивни вещества: Антиоксиданти, намаляващи риска от ракови и сърдечно-съдови заболявания – витамин С, каротеноиди, биофлавоноиди; Калий и магнезий – минерални вещества, съдействащи за понижаване на кръвното налягане (към техния благоприятен ефект се добавя и ниското съдържание на натрий в плодовете и зеленчуците);

Намалете или ограничете приема на месо

В състава на червените меса (говеждо, овнешко, свинско) се съдържат твърди животински мазнини, богати на наситени мастни киселини, както и холестерол. Високият прием на червени меса повишава нивата на общия холестерол и т.нар. “лош” холестерол и увеличава риска от сърдечно-съдови болести, както и от някои ракови заболявания. Месата от птици съдържат по-малко мазнини и са по-крехки от постните червени меса, поради което са за предпочитане. Мазнините при птиците се натрупват под кожата, поради което се препоръчва птичето месо да се консумира без кожа.

Белтъчните храни от животински произход могат да бъдат заменяни с бобовите храни – фасул, леща, грах, соя, нахут, бакла. В белтъчния състав на бобовите храни е дефицитна аминокиселината метионин, а на зърнените храни – лизин. Затова при комбиниране на бобови със зърнени храни (например фасул с хляб) се повишава общата биологична стойност на консумирания белтък. Варивата са богати на влакнини (целулоза, лигнин и др.) и съдържат някои вещества, които водят до образуване на газове в червата и това е причина да се избягват при стомашно-чревни проблеми. Соевият белтък и съдържащите се в соята фитоестрогени (изофлавони) съдействат за понижаване на холестерола в кръвта и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Фитоестрогените в соята спомагат за намаляване костната загуба и понижават риска от остеопороза при жени в менопауза, намаляват риска от рак на гърдата.

Към тази група храни се включват и ядките – орехи, бадеми, лешници, фъстъци и др. Освен на белтък, ядките са богати на биологично ценни мазнини (съдържащи незаменими ненаситени мастни киселини), влакнини, минерални вещества (особено калий и магнезий), витамин Е, биоактивни съединения като фитостероли и др., които съдействат за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания. Препоръчва се ядките да се консумират сурови.

Намалете захарта

Рафинираната захар обаче е източник само на празни калории, тя не доставя други полезни хранителни вещества като витамини, минерали и растителни влакнини за разлика от плодовете. Прекомерната и честа употреба на захар, захарни и сладкарски изделия и безалкохолни напитки със захар, обаче е свързана с риск за здравето. Високият прием на захар и захар съдържащи храни и напитки води до свръхприем на енергия, наднормено тег7. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти, избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар. 24 ло и затлъстяване, които от своя страна увеличават риска от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2. Особено висока е енергийната стойност на сладкишите, които освен захар, съдържат и значително количество мазнини (1 грам въглехидрати доставя 4 ккал, а 1 грам мазнини 9 ккал). Честата употреба на захарни продукти и напитки са основната причина за развитие на зъбен кариес.

За придаване на сладък вкус на храната при лица с диабет и наднормено тегло може да се използват синтетични подсладители, напр. захарин, аспартам и др. Те не доставят енергия и не създават риск за развитие на зъбен кариес.

Намалете солта

Храните с високо съдържание на сол са технологично преработените като колбаси, консервирани меса и риба, сирена, туршии и други консервирани зеленчуци, сухи супи, чипс, солени закуски, сосове за подправки на ястия и салати, соев сос, доматен сок, доматено пюре, кетчуп и др.

Препоръката за прием на натрий е под 2000 мг – съдържащи се в около 5 грама сол или приблизително 1 чаена лъжичка сол на ден.

Движете се

Академията по хранене и диететика насърчава превръщането на упражненията в неразделна част от живота ни. Опитайте ново занимание като зумба, плуване или спининг, за да запазите тренировките свежи и вълнуващи.

Пийте вода

Водата е жизнено необходима. Без храна може да се живее в продължение на седмици, но без вода не повече от няколко дни. За поддържане на водния баланс в организма човек се нуждае от ежедневен прием на вода в зависимост от водните загуби. Водните загуби включват отделената вода чрез урината, изпражненията, кожата и белите дробове. При умерен климат и седящ начин на живот водните загуби при възрастен човек са около 2,6 литра дневно. Загубата на вода от кожата и белите дробове се увеличава при висока температура, голяма надморска височина, сух въздух и физическа активност.

Приблизително 250- 300 мл вода се образува в организма при обмяната на веществата. Приемът на вода с твърдата храна варира в широки граници в зависимост от вида на приетата храна (700 – 1100 мл). Счита се, че човек в зряла възраст с ниска до умерена физическа активност при умерен климат трябва да приеме поне 1,5 – 2 литра (6- 8 чаши) питейна вода, включително напитки.

Намерете вдъхновение

Чувствате се застояли в кухнята? Pinterest, а и не само предоставя безкраен списък от рецепти и вдъхновение, за да започнете своето пътешествие към здравословното хранене. Вземането на нова готварска книга или следването на готин блогър за храна също работи! В нашата кухня ви очакват страхотни изненади.

Срещнете се с диетолог

Той ще ви предоставят подробен план за хранене, който има смисъл за вашия начин на живот и цели. Въпреки че тази услуга може да се окаже скъпа, по-здравият и щастлив поглед върху живота е безценен!

Пазарувайте интелигентно

Етикетът за хранителни факти ще ви помогне да направите по-добри решения относно храните и напитките, които ядете и пиете. Станете интелигентен купувач, като чете етикетите на храните и започнете да правите по-здравословен избор още от днес.

 • Разберете кои храни са добри източници на диетични фибри, витамин D, калций, желязо и калий.
 • Сравнете подобни храни, за да намерите такава отговаря на вашите нужди от калории.
 • Потърсете храни с по-ниско съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, натрий и добавени захари.

Проверете списъка на съставките

Храните с повече от една съставка трябва да имат списък на съставките на етикета. Съставките са подредени по най-високото съдържание в самия продукт.
Производителите на храни трябва да посочат дали продуктът съдържа алергени: мляко, яйца, риба, ракообразни черупчести, фъстъци, пшеница и соя.

Интелигентни съвети за лека закуска

 • Хапвайте само когато сте гладни. Храненето от скука или емоционални причини могат да доведат до напълняване.
 • Нека храната ви е жива – постарайте се да хапвате зърнени храни, особено пълнозърнести, растителни протеини и здравословни мазнини.
 • Заместете сладкото с плодове
 • Използвайте конфитюри и желета без добавена захар.
 • Насладете се на домашно смути със замразени плодове и ядково мляко
 • Утолете жаждата си с вода вместо подсладени напитки, като енергийни, безалкохолни и спортни напитки.
 • Изберете разнообразие от цветни зеленчуци приготвени по здравословни начини: на пара, сотирани, печени или сурови.
 • Ограничете зърнените десерти и закуски като торти, бисквитки и сладкиши.
 • Изберете растителни масла вместо масло

Намалете хранителните отпадъци

Хората рядко говорят за храните, които изхвърлят, но темата за хранителните отпадъци става много популярна в наши дни.

Изчислено е, че американците изхвърлят милиарди килограми храна всяка година.
Не всяка храна може да бъде спасена и изядена, но е доказано, че много хранителни отпадъци могат да бъдат предотвратени, особено у дома.

Добро място за начало е точно във вашата собствена кухня. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат:

 • Планирайте ястия въз основа на храните, които вече имате под ръка
 • Купувайте нетрайни храни, които може да се изядете в рамките на няколко дни. Това особено важи за храни, като пресни плодове, зеленчуци, меса, млечни продукти и морски дарове.
 • Бъдете креативни с остатъците. Преобразувайте ястията в супи, салати или сандвичи.
 • Следете срока на годност на храните
 • Не рискувайте да ядете или пиете каквото и да било, ако подозирате, че се е развалило.
 • Научете как правилно да консервирате или дехидратирате храни вкъщи.
 • Дарете храни, които все още са безопасни за ядене
 • Помислете за компостиране.

Великденските пости

Постите преди Великден се практикуват още през 4 век. Тази фаза на Великденския пост е известна в народите като „Велики пости“ и обикновено се спазва в продължение на 40 дни. Трябва обаче да се отбележи, че различните християни постят по различен начин и в различни дни. Протестантите постят около 7 седмици до Великденската неделя, т.е. до възкресението на Исус Христос. Римокатолиците също постят по подобен начин; обаче техният пост формално завършва със залез слънце на Великия четвъртък. В някои специфични региони обаче хората с определено наследство изобщо не постят, подобно на тази група протестанти, които не практикуват пост преди Великден.

Великдеснки постиЧовешката психика и физика са дълбоко свързани и пречистването на тялото е начин за постигане на духовна хармония. По време на поста ще забележите, че все по-рядко сте нервни или раздразнителни. Лишаването от определени храни е вид каляване на волята.

Великият пост не е диета. Това e период на пълно въздържане от определени храни в някои религиозни традиции. Постът е начин за постигане на хармония между душата и тялото. По време на пост се забранява блажна храна, месо и млечни продукти. В някои дни се разрешава риба. Има и дни на строг пост, когато не се разрешава гореща храна, както и храна, приготвена с растителна мазнина. Постът не се отнася само до храната – забранени са още интимните отношения, алкохолът, сватби и шумни забавления. Така ще остане повече време за личностното ни развитие.

Тази година Великденския пост започва от 15 март 2021 година – понеделникът след Сирни Заговезни, и продължава до 2 май 2021 година. Бракове не могат да се сключват още 2 дни след Великден. Ако поради някаква причина сте решили да сключвате църковен брак в понеделник или вторник, то това не могат да бъдат 3 или 4 май тази 2021 година. Правилото се спазва строго. Продължителността на поста е 7 седмици и е разделен на два етапа – първият е Светата Четиридесетница. продължава 40 дни и е символ на поста на Спасителя в пустинята. Вторият етап е известен като Страстната седмица и продължава 7 дни. Символизира последните дни от земния живот на Спасителя.
Католиците и протестантите празнуват Великден през 2021 година на 4 април 2021 година.

Все по-категорично се налага нуждата от дни и седмици на разтоварване. През последните години е установено, че по време на пости се възстановяват нивата на стволовите клетки, както и регенерират отслабените имунни клетки. По този начин се запазват здравите тъкани и тялото се самолекува. Така също и се увеличава качеството и продължителността на живота.
По своята природа, още от началото на човешкия род, основната храна за човека е била растителната храна. Колкото по-модерен става животът ни, толкова по-различна става ситуацията – начинът ни на живот ни води в тотално обратната посока.

Празникът Месни заговезни поставя частично началото на строгия пост. Той винаги се пада в неделя, а тази година беше на 7 март. От следващия ден, 8 март, трябваше да се изключи месото от менюто. Вчера, на Сирни заговезни – 14 март, беше последният ден, в който се консумират яйца и млечни продукти.
Постът вече започна. От менюто се изключват всички продукти с животински произход и се консумира само растителна храна. Разрешена е растителната мазнина. Охлювите, мидите, октоподите и други безгръбначни се считат за постна храна и са разрешени за консумация по време на Великденския пост.

Дните, в които се пази строг пост, са понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица, както и първите пет дни от седмицата, в която започва Великденският пост. Консумацията на вино е разрешена в умерени количества, но само в събота и неделя. Не се консумира вино през първата седмица от поста и през Страстната седмица. Най-строг е постът на Разпети петък, когато не се яде и не се консумира абсолютно нищо.

Първа седмица * От понеделник до събота –

строг пост
(растителна храна без олио и вино)

В събота, на Тодоровден се взима причастие
Втора седмица Сряда и петък – строг пост.
Събота и неделя – разрешени
олио и вино.
На Благовещение се разрешава риба
Трета седмица (Кръстопоклонна) От понеделник до петък включително – строг пост.
Събота и неделя -разрешени 
олио и вино.
Четвърта седмица Както втората
Пета седмица Както втората
Шеста седмица Както втората В събота (Връбница) – риба, хайвер или други безгръбначни животни.
Страстна седмица От понеделник до събота включително – строг пост. Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

Разрешени храни

По време на поста започва изхвърляне на токсините от организма. За да се подпомогне този процес, пийте поне 2-3 литра вода дневно. Великденският пост започва от края на зимата до средата на пролетта. През зимата повечето хора се натоварват с вредни и токсични храни. Именно затова през пролетта човек изпитва така наречената „пролетна умора“.

Организма може да изпита липса на минерали и витамини. Необходимо е да си ги набавяте в оптимални количества чрез храната. Заложете на бобовите и житни храни, които са източник на витамин В1. Набавяйте си редовно желязо чрез консумацията на спанак, гъби, сушени плодове.

Практични съвети за седемте седмици на постите

 • Преминете на зърнени, бобови, зеленчуци, кълнове, плодове.
 • Различни видове сушени плодове могат да се ползват, като ги накиснете във вода от предната вечер.
 • Яжте умерени количества семена, ядки, маслини, авокадо, които са естествен източник на растителни мазнини.
 • Намалете натоварването на организма. Ако чревният тракт е много задръстен, можете да направите запарка от майчин лист. Пийте много течности и различни чайове.
 • Комбинирайте зърнени и бобови храни с малко семена и ядки. Наблегнете на суровата храна.
 • Спете достатъчно.
 • Започнете дихателни йога практики.
 • Направете си кълнове от различни бобови.
 • Ограничете солта.
 • Стойте на слънце.
Прочетете още:
28 повода да празнуваме през февруари – част 2

Гурме Мусове от тофу

Деликатес от диворастящи гъби

Меню