Лактоза

Блог

„Според последни изследвания на Световната здравна организация, България е на пето място по затлъстяване в Европейския съюз. Храната е пряко свързана с нашето здраве и e здравият фундамент, на който трябва да градим качеството ни на живот. Избягването на някои храни може да ни спести редица проблеми. В този материал ще разгледаме темата за любимите български млечни продукти.“

Кристина, Зелена храна

Любимите млечни продукти

Млечните продукти присъстват традиционно на българската под най-различни форми – кисело мляко, сирене, кашкавал, масло, мляко с ориз и много други. Всеки от нас, като дете, е бил награждаван с чаша мляко „за да порасне голям“. Общоприето е, че млякото е източник на калций, предпазва от остеопороза и оказва положително влияние върху организма ни.

Учените обаче все повече се обединяват около идеята, че истината за млечните продукти е по-различна. След задълбочено проучване, д-р Уолтър Уилет, ръководител на катедрата по хранене на Училището за обществено здраве към Харвардския университет открива, че приемът на калций чрез консумация на големи количества млечни продукти не предпазва от счупвания на костите, както се е смятало дотогава.

След изследване сред 77 761 медицински сестри, публикувано в American Journal of Public Health се установява, че жени, приемащи калций от млечни продукти, са изложени на умерен, но значително по-висок риск от фрактури на бедрената кост, в сравнение с жените, приемащи калций от неживотински източници.

Интересен е фактът, че населението на Азия и Африка, консумиращо най-малко млечни продукти в света, имат и най-ниски нива на остеопороза. В действителност, млякото под формата на кърма е полезно за кърмачетата и е изключително важна за развитието и растежа им. През първите три години от човешкия живот, организмът може да усвоява млякото нормално и без последствия.

Докато сме кърмачета, тялото ни произвежда големи количества лактаза и в резултат на това сме способни да преработим поетото количество мляко. С течение на годините обаче, след навършване на 5-годишна възраст, по време на юношеските години или в зряла възраст може да се придобие непоносимост на лактозата. Това се дължи на вариацията, открита в гена MCM6, който контролира производството на ензима лактаза.

Какво е лактоза и защо все по-често се говори за нея?

На вкус млякото е сладко, тъй като съдържа захар, наречена лактоза. Лактозата е основният въглехидрат, който може да бъде естествено открит във всички видове мляко, включително и в кърмата. В днешната хранително-вкусовата промишленост се използва като съставка в преработени храни, като шоколад, сирене или кисело мляко. Това е дизахарид, съставен от единиците глюкоза и галактоза.

За да може да се усвои правилно, лактозата трябва да се разгради в червата от лактазния ензим в двете различни съединения: глюкоза и галактоза, които след това могат да се абсорбират в кръвния поток и да се използват за енергия. Хората с непоносимост към лактоза не произвеждат достатъчно от ензима. Дефицитът му води до поява на различни симптоми, които се свързват с термина лактозна непоносимост.

Смята се, че още древногръцкият лекар Хипократ описва подобно състояние, при което след консумацията на мляко пациентите се оплакват от кожни проблеми и стомашно-чревно разтройство. Въпреки това едва през ХХ век, патологичното състояние е описано по-подробно.

Учените твърдят, че още в дълбоката древност е възникнала мутация в хромозомата, превръщайки в нефункционален регулаторния белтък, потискащ производството на ензима лактаза в зряла възраст.

Защо все повече хора имат проблеми с лактозата

Както вече споменахме, общоприет факт е, че консумацията на мляко и млечни продукти има решаваща роля в живота на всеки човек, още от самото му раждане. Млечните протеини са с високо съдържание на основни аминокиселини, имащи основно значение за развитието и функционирането на човешкия огранизъм.

Лактозата или н.нар. млечна захар спомога за абсорбирането на редица минерали, сред които калции и магнезий. Млякото обаче не е идеалният продукт за всеки организъм. Според последни изследвания около 65% от населението над 18 години в света страда от непоносимост към лактоза или има намалена способност за преработването й.

Днес приблизително 75% от възрастното население по света показва спад в дейността на ензима. Проявата на лактозна непоносимост след детството е характерна главно за западноевропейските (приблизително 15-25%), някои азиатски и повечето африкански коренни жители (около 90%).

Хората с лактозна непоносимост, лактозата от млечните продукти, остава в храносмилателната система, където се ферментира от бактерии. Това води до производството на различни вещества, които причиняват симптомите, свързани с непоносимост към лактоза. В зависимост от основната причина, поради която организмът не произвежда достатъчно лактаза, непоносимостта към лактоза може да бъде временна или постоянна. Важно е да се отбележи, че лактозната непоносимост не е равносилна на алергия към лактоза или мляко.

В медицинските среди са популярни 3 типа класификации на проблемите с млечната захар:

  • Основна лактазна недостатъчност, наследена генетично – засяга основно възрастни и се дължи на липсата на ензима лактаза от една определена възраст. Процентите на усвояемост намаляват с годините.
  • Придобита лактазна недостатъчност – причинява се главно от увреждане на тънките черва, най-често по време на детството, от остър гастроентерит, диария, химиотерапия, чревни паразити, цьолиакия и редица други причини.
  • Вродена лактазна недостатъчност – това е много рядко автозомно-рецесивно генетично заболяване, което предотвратява усвояването на лактоза още от раждането. Хората с вроден дефицит на лактаза не могат да усвояват лактозата от раждането си и не могат да храносмилат дори кърмата.

Проблеми, които лактозата създава

Най-честите симптоми на лактозна нетолерантност се проявява в подуване на корема, къркорене и коликообразни болки, метеоризъм, флатуленция и диарични изхождания, гадене и повръщане до 1 час след консумацията на мляко и млечни продукти. Този проблем много лесно се бърка с алергия към млякото.

Симптомите при алергията са много повече от тези на лактозната нетолерантност. При алергия се наблюдават и обриви и отоци по тялото, по-рядко атакува и дихателните органи вследствие бронхоспазъм и изключително рядко анафилаксия.

Най-често лактозата създава следните проблеми:

  • Храносмилателна система – подуване на корема, газове, хроничен колит, дивертикулоза, стомашен рефлукс, заболяване на Крон, гастрит, язва;
  • Кожни проблеми, дихателни проблеми, неврологични проблеми, ендокринни проблеми и репродуктивни проблеми;

Как да се справим с лактозната непоносимост?

В зависимост от степента на непоносимост към млечната захар, можем да консумираме различно количество ферментирали млечни продукти със съдържание на лактоза. Необходимо е да се приемат изделия с 20-40% по-малко лактоза, отколкото се съдържа в млякото. Един от тях е изварата.

Съдържанието на лактоза, в хранителните продукти без лактоза, не надвишава стойностите от 0,1 g/100 g, а стойностите в продуктите с намалено съдържание на лактоза са 0,2 g/100g.

Съдържание на лактоза в проценти:

сухо мляко – 50%
кондензирано мляко – 14%
прясно мляко – 5%
сметана – 5%
бяло сирене – 5%
извара – 5%
млечен шоколад – 5%
кисело мляко и кефир – 4%
фета сирене – 4%
моцарела – 3%
бри, синьо и др. сирена – 2%
масло – под 1%
зрял пармезан (зрее 2 години) – под 1%
гхи – 0%
мляко без лактоза – 0%

Количество лактоза в храни

При лактозна непоносимост може да заменим млякото с ядкови алтернативи. Същото може да направим и със сиренето – вместо обикновенното краве сирене, може да използвате различните алтернативи на ядкови сирена или сирене без лактоза. Ако не сте сигурни дали страдате от лактозна непоносимост, а усещате, че при консумация на продукти с лактоза се проявяват симптоми – посетете специалист, който може да установи състоянието на организма. Има редица изследвания, които доказват лактозната непоносимост, в.т.ч. и ДНК тест за установяване на гена MCM6.

Ползи от ядковото мляко

Ако искате да вземете превантивни мерки, а не знаете от къде да започнете – заменете дневната доза мляко, с някое от нашите освежаващи, плодови предложения с домашно приготвени ядкови млека (книжка с рецепти), както и идеи за алтернатива на сирената (книжка с рецепти). От менюто си изключете някои храни с лактоза. Киселото мляко може да замените с кисело мляко без лактоза, а прясното с прясно мляко без лактоза. Обикновения пробиотик може да замените с пробиотик без лактоза.

Тъй като симптомите много приличат на всяко друго стомашно-чревно заболяване, може да експериментирате, като за около две седмици ограничите приема на мляко и млечни произведения. След това ги включете отново в ежедневното си меню. По реакцията на организма си ще разберете, дали имате проблем с усвояването на млечните продукти.

При наличие на подобен проблем се налага спазване на хранителен режим. Добре би било да намалите млякото и млечните продукти и да включите в менюто си хранителни продукти като соево мляко, тофу /соево сирене/, плодове, зеленчуци, бобови растения, зърнени храни, ядки. При хора с лактозна нетолерантност може да се наложи допълнителен прием на витамин D, тъй като той спомага за абсорбирането на калция.

Ако и вие искате да се погрижите за вашето здраве още днес, ви предлагаме книжка с вкусни и лесни рецепти за ядкови напитки и сирена.

Изтегли и разгледай книжката от тук »

Ако все пак се затруднявате да изключите съвсем млечните продукти от менюто си, това са продукти с по-ниско съдържание на лактоза:

1. Кисело мляко – естествен пробиотик

Тъй като киселото мляко претърпява естествен процес на ферментация, неговото съдържание на лактоза е много по-ниско в сравнение с другите млечни продукти. В допълнение, киселите бактерии помагат за разграждането на този ензим.

2. Ферментирало сирене

Този вид сирене не съдържа пастьоризирано мляко, а процесът на ферментация е отговорен за разрушаването на лактозата в други елементи, такива са: Зрелите сирена като пармезан или грюйер. Пресните сирена също да подходящ компромис, тъй като съдържат около 3% лактоза, като включват например извара или моцарела.

3. Масло

Най-малко количество лактоза съдържа истинско масло, направено от млечната мазнина. Този тип съдържа около 0,01 g лактоза в една супена лъжица.

Калцият е важен

Ако решите да изключите млякото от диетата си, можете да си набавяте лесно калций от алтернативни източници (които също така съдържат витамини A, B или D), като:

Зелени листни зеленчуци:

листно зеле, цвекло, спанак, коприва, лапад

Бобови растения:

бял боб, шарен боб, нахут, соя и тофу, киноя
сусам, бадемово масло, бадеми, фъстъци, лешници
зеле, броколи, сушени кайсии, смокини

Необходимото количество калций на ден за възрастен човек е около 1000 mg. Като с една голяма салата от тъмни зеленолистни растения, човек може да си набави над 25% от нужното количество калций за ден.

Ето и количество на калций от различни видове растителна храна:

Количество

Калций Mg

Бадеми

100 грама

246 mg

Кайсии

100 грама

13 mg

Зрял фасул

100 грама

113 mg

Броколи

100 грама

47 mg

Сусам

100 грама

975 mg

Соя

100 грама

277 mg

Тофу

100 грама

350 mg

Спанак

100 грама

99 mg

Кейл (листно зеле)

100 грама

232 mg

Прочетете още:
Две събития, които не са за изпускане този уикенд
Иновации и конкурентоспособност 2014-2020

Пастет с фасул

Гурме Мусове от тофу

Деликатес от диворастящи гъби

Не са открити резултати.

Меню