28 повода да празнуваме през февруари – част 1

Блог

Специални и нестандартни празници през най-късия месец

Въпреки че е най-краткият месец в годината, Февруари е нещо повече от шоколад, рози и романтика и предлага различни поводи, които да ни накарат да празнуваме през цялото време.

Затова, когато зимните дни започнат да се проточват, ви предлагаме да тези забавни оправдания за разпускане…
И така: нека пиршеството започне още от първия ден на месеца, а именно:

1 Февруари – Трифон Зарезан

В народния празничен календар този ден се нарича Трифон Зарезан и името му идва от следната легенда:

40 дни след раждането на сина си света Богородица отишла да чете молитва. На връщане минала край брат си Трифон, който зарязвал лозето. Тя го поздравила с “Помози Бог”, както си му е редът, но той като я видял с дете на ръце се присмял и казал : “Мома си, пък син имаш”. Богородица много се обидила, като стигнала до дома си, накарала майка си да вземе чиста кърпа и сол и да иде на лозето, защото Трифон си бил отрязал носа.

Отишла майка й на лозето и видяла Трифон здрав да пее и реже лозите. Казала му какво е научила от дъщеря си, а Трифон се изсмял и отвърнал:” Аз не режа така, а така!” Замахнал да покаже как точно реже и си отрязал носа. Подигравателните думи и клетвата го застигнали жестоко. И тъй като сестра му била самата Богородица, Трифон е светия и в негова чест празника е наречен Трифон Зарезан .
Какъв по-добър повод да си сипем едно вино и да зарежем лозите, като все пак внимаваме, това да не се случи и с носовете ни.

2 февруари – Национален ден на бейби картофките

Има толкова много различни начини да ги приготвите, че можете да прекарате години в кухнята, докато ги изпробвате. Самият господин Картоф е един от основните хранителни продукти през последните 400 години. Печени, пасирани, пържени, варени или настъргани и направени на вкусни палачинки, наистина няма грешен начин да ги сервирате.

Нека закусим, обядваме и вечеряме пържени мини картофки…А за да разнообразим вкуса, може да ги гарнираме с мус от тофу GourmeTofu с копър и с чушка…

3 февруари – Национален ден на тортата с моркови

Твърди се, че морковената торта е възникнала преди векове, когато зеленчукът е бил използван за подсладител. Освен, че е вкусна, тортата с моркови е и полезна. Морковите съдържат много бета-каротин, който черният дроб превръща във витамин А, който след това се превръща в родопсин в ретината, помага за подобрение на зрението и нощното виждане. Изследванията показват, че морковите могат да намалят риска от рак, да забавят процеса на стареене, да прочистят токсините от тялото си и да подобрят състоянието на зъбите и венците. Те също могат да подобрят кожата ви и да помогнат за предотвратяване на инфекция.

Нека зарадваме сетивата си с вкусна торта от моркови, която да приготвим сами – ВИЖ ТУК

4 февруари – Национален ден на домашната супа

Зимните дни са идеален повод да си сготвим домашна супичка. Каква ще бъде тя, зависи от вас. Що се отнася до нас, ние ви предлагаме да направите бърза крем супа от каквито-зеленчуци-имате и да я сгъстите и обогатите с протеин с една опаковка Oh my veggies пастет.

5 февруари – Национален ден „Душ с приятел“ 🙂

Всичко започва съвсем невинно когато компания от Колорадо, наречена New Wave Enviro започва кампания, която насърчава хората да вземат душ с „приятел“ имайки предвид своя нов продукт – душ филтър. Празникът внася малко хумор в студения сезон, като същевременно служи за информация на хората за предимствата за душ с прясна, филтрирана вода. Тялото ни абсорбира повече хлор през кожата и белите дробове, докато се къпем, отколкото докато пием вода от чешмата. Това може да раздразни белите ни дробове и да има неприятни странични ефекти с течение на времето. Хлорът също така отделя протеини от кожата и косата, като я оставя суха и сърбяща.

Нека в този ден ако не успеем да си купим нов душ с филтър, просто да приемем всичко буквално и да се изкъпен с приятел.

6 февруари – Национален ден на „Сладоледa за закуска“

Изненадващото е, че този празник е измислен в Ню Йорк в средата на зимата. Създаден през 60-те години на миналия век, денят е допълнително доказателство, че можем да ядем сладолед по всяко време на годината, по всяко време на деня и по всякакъв повод. Така че в първата събота на февруари, нека хапнем сладолед. Преди обяд. Опитайте сладолед с кифла, в плодово смути или върху вашата зърнена закуска…Или нещо още по-нестандартно…

7 февруари – Национален ден на Фетучините Алфредо

Това е от най-популярните ястия с паста. Fettuccine Alfredo е италианско (очевидно) тестено ястие, състоящо се от прясна фетучини паста, гарнирана с масло и пармезан. Това е просто, но вкусно. Толкова е вкусно, че заслужава свой собствен ден.
Предлагаме ви да си приготвите фетучини вкъщи, а ако нямате пармезан може да използвате мус от тофу GourmeTofu със сусам. Гарантираме, че ще е вкусно.

8 февруари – Ден за по-безопасен интернет

Денят за по-безопасен интернет е организиран от Insafe, за да насърчи по-безопасната и отговорна употреба на онлайн технологии и мобилни телефони, особено от деца и младежи.
Прочетете малко повече тук

9 февруари – Национален ден на пицата

Може би вече определена вечер от седмицата за пица, но днес е денят, в който определено трябва хапнете поне парче в чест на Националния ден на пицата. Още по-добре ако си направите сами пица, включително да омесите тестото. По-лесно е, отколкото си мислите, а усилията определено си заслужават – много по-вкусно е, когато си я направите сами.

10 февруари -Ден на варивата

Всяка година на 10 февруари е Световният ден на бобовите култури и празнуват всички сухи ядливи семена от растения. Денят също така се стреми да популяризира многобройните ползи за здравето, които носят. Влизат в категорията суперхрани. Нахутът, лещата, сухият грах и фасулът са различни видове варива. Отличителните ползи за здравето, които те осигуряват, ги правят различни от другите бобови култури. Те са с високо съдържание на диетични фибри и са отличен източник на протеини с ниско съдържание на мазнини., съдържат микроелементи като желязо, калий, магнезий, цинк и витамини от група В.

На този ден ще хапнем филийка с деликатеса ни с нахут WildWoods и оризово крекерче с пастета на основата на фасул Oh my veggies и ще си празнуваме лесно, но и вкусно.

11 февруари – Ден на почистване на компютъра

Почистваме хладилника, килерите и гаража. Но дали се сещаме да почистим компютъра си? Днешният ден е запазен за премахване на нежелани файлове, кеширани бисквитки и стари имейли. Ще бъдете по-добре организирани и компютърът ви ще работи малко по-бързо. Повече за дигиталния детокс може да прочетете в статията ни.

12 февруари – Китайската нова година

По лунния календар първият ден от месеца започва по време на новолунието. Поради това китайската Нова година всяка година пада на различни дати. Винаги обаче е между 21 януари и 21 февруари.
Традиционният празничен период за така наречения Пролетен фестивал продължава 23 дни. Държавният празник се чества 7 дни. Така работещите получават 7 почивни дни…от работа.
Друга особеност на китайската Нова година е, че всяка година винаги е свързана с животно. Животните винаги вървят в определен ред и повтарят на всеки 12 години. Тази година е годината на Вола…Наздраве и честита нова година.

13 февруари – Деня на тортелините

Тортелините са паста с история. Както разказва легенда, Богинята Венера отседнала в страноприемница в италианския град Болоня. Собственикът, опитвайки се да я шпионира през ключалката, успява да види само пъпа й. Бил толкова вдъхновен от гледката, че се втурнал към кухнята си и създал макарони с форма на пъпа, които сега наричаме тортелини. Сега тези тестени възглавници на вкус са обожавани от любителите на пастата по цял свят. Така че на 13 февруари, независимо дали ще ги хапнете с мус от тофу GourmeTofu с чушка или с копър, вдигнете вилица, за да отпразнувате Националния ден на Тортелините.

14 февруари – Свети Валентин

Днес е денят, който празнува любовта. Въпреки че празникът има история, свързана с необичайни ритуали, в днешно време денят се е превърнал в споделяне на всичко, което изразява любов, включително картички, балони, червени сърца, цветя и шоколади. Проявете лигара романтика или просто отворете вино….Наздраве

Прочетете още:
28 повода да празнуваме през февруари – част 2
Нова година – ново аз?

Гурме Мусове от тофу

Деликатес от диворастящи гъби

Меню